Perl-modules installeren met CPAN op CentOS 8


Het Comprehensive Perl Archive Network (kortweg CPAN) is een populaire centrale opslagplaats van momenteel 188.714 Perl-modules in 40.986 distributies. Het is een enkele locatie waar u een van de ongelooflijke (en nog steeds groeiende) verzameling Perl-bibliotheken kunt vinden, downloaden en installeren.

Het heeft 25.000 beschikbare modules en wordt gespiegeld op servers over de hele wereld. Het ondersteunt ook geautomatiseerd testen: platformonafhankelijk en op meerdere versies van Perl, en bug-tracking voor elke bibliotheek. U kunt het ook doorzoeken met behulp van verschillende sites op het web, die tools bieden zoals grep, versie-naar-versie diff en documentatie.

De CPAN Perl-module is een kernmodule waarmee u Perl-modules en extensies van CPAN-sites kunt opvragen, downloaden, bouwen en installeren. Het wordt sinds 1997 (5.004) met Perl gedistribueerd. Het bevat enkele primitieve zoekmogelijkheden en ondersteunt bundels van modules met een naam en versiebeheer.

In dit artikel leert u hoe u Perl- en Perl-modules installeert in CentOS 8 met CPAN.

Hoe Perl CPAN-module in CentOS 8 te installeren

Voordat u CPAN kunt gebruiken, moet u het Perl-CPAN-pakket installeren met behulp van de DNF-pakketbeheerder, zoals weergegeven.

# dnf install perl-CPAN

Opmerking: hoewel de meeste Perl-modules in Perl zijn geschreven, gebruiken sommige XS - ze zijn geschreven in C en vereisen dus een C-compiler die is opgenomen in het Development Tools-pakket.

Laten we het Development Tools-pakket installeren zoals weergegeven.

# dnf install "@Development Tools"

Perl-modules installeren met CPAN

Om Perl-modules met CPAN te installeren, moet u het opdrachtregelprogramma cpan gebruiken. U kunt ofwel cpan uitvoeren met argumenten vanaf de opdrachtregelinterface, bijvoorbeeld om een u200bu200bmodule te installeren (bijv. Geo :: IP) door de vlag -i te gebruiken, zoals weergegeven.

# cpan -i Geo::IP  
OR
# cpan Geo::IP  

Wanneer u cpan voor de eerste keer start, moet het worden geconfigureerd zoals weergegeven in de onderstaande schermafbeelding. Voor deze handleiding voeren we ja in om deze automatisch te configureren. Als u nee invoert, zal het configuratiescript u door een reeks vragen leiden om het te configureren.

De volgende schermafbeelding laat zien dat de module Geo :: IP op het systeem is geïnstalleerd.

Als alternatief kunt u een cpan uitvoeren zonder argumenten om de CPAN.pm-shell te starten. Gebruik vervolgens het subcommando install om een u200bu200bmodule te installeren (bijvoorbeeld Log :: Log4perl) zoals weergegeven.

# cpan
cpan[1]> install Log::Log4perl

Een lijst van geïnstalleerde Perl-modules en -versies weergeven

Om alle geïnstalleerde Perl-modules met hun versies weer te geven, gebruikt u de vlag -l , zoals weergegeven.

# cpan -l

Een Perl-module zoeken met CPAN

Om een u200bu200bmodule te doorzoeken, open je de cpan-shell en gebruik je de vlag m zoals weergegeven.

# cpan
cpan[1]> m Net::Telnet
cpan[1]> m HTML::Template

Lees voor meer informatie de handmatige invoerpagina van cpan of krijg hulp van de CPAN-shell met behulp van het help-commando.

# man cpan
OR
# cpan
cpan[1]> help

Perl-modules installeren met CPANM

App :: cpanminus (cpanm) is een andere populaire module die wordt gebruikt om modules van CPAN te downloaden, uit te pakken, te bouwen en te installeren. Om het op uw systeem te laten werken, installeert u de App :: cpanminus-module zoals weergegeven.

# cpan App::cpanminus

U kunt een module installeren met cpanm, zoals weergegeven.

# cpanm Net::Telnet

Hoe Perl-modules van Github te installeren

cpanm ondersteunt de installatie van Perl-modules rechtstreeks vanuit Github. Om bijvoorbeeld de Starman te installeren - een krachtige preforking Perl PSGI-webserver, voert u de volgende opdracht uit.

# cpanm git://github.com/miyagawa/Starman.git

Zie de cpanm man-pagina voor meer gebruiksopties.

# man cpanm

CPAN is een enkele locatie waar u Perl-modules kunt vinden, downloaden en installeren; het heeft momenteel 192.207 Perl-modules in 41.002 distributies. Als u vragen heeft, kunt u deze met ons delen via het onderstaande feedbackformulier.